Kapkajakker » Kapkajakker - sværhedsgrad 3-4

 

Sværhedsgrad 3-4 - kapkajakker, bruges ikke af eliten, men hurtige til masters og ungdomsroere.


Kajakkerne i denne kategori er særdeles interessante kajakker for dig, som vil have en rigtig hurtig kapkajak, men som samtidig ikke er helt klar for de helt smalle racere. De hurtigste kajakker i denne kategori er stort set lige så hurtige på distancen som de hurtigste kapkajakker.

Det er også i denne kategori, at du finder nogle af de danske klassiske kajakker fra Struer såsom Lancer. Producenterne laver hele tiden nye modeller i denne sværhedsgrad, så listen udvides hele tiden.

Hvis du finder en kajak, du ikke kender og ikke finder i oversigten, så kan du prøve at finde en kajak herunder, som minder om den, du har fundet. Mange kajakker minder om hinanden.

Lancer (Struer Kajak)

Lancer fra Struer Kajak er intet mindre end en af mest kendte kajakker og designet af Jørgen Samson helt tilbage i 1969. I mange år var den enerådende på markedet for semi-kapkajakker. I dag er der mange andre om buddet - og heldigvis for det, da Lancer ikke produceres længere. Man kan godt ro en Lancer, selvom man vejer under 80 kg, da den sekundære stabilitet er god. Den er tør i sø og er i det hele taget en kajak, der har inspireret mange kajakdesignere - og stadig inspirerer.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 51 cm 

Vægtklasse: 80-100 kg Type: ICF Kapkajak gl. mål
>> Læs anmeldelse og beskrivelse af Lancer fra Struer Kajak (eksternt link)

Freelancer (Zedtech Kayaks)

Zedtech var noget af de første i nyere tid, som lavede en masterskapkajak/semikapkajak, som kunne fås i forskellige størrelser og således både til helt lette og tunge roere. Det fortjener de stor ros for! Freelancer er i dag afløst af Carrera, men Kano og Kajak fører stadig Freelancer. Den er næsten smal som en fuldblodsracer, men fladere i bunden. Du går dog stort set ikke på kompromis med hastigheden. Du kan kende den på det lidt specielle bagparti, noget som er blevet fjernet på den nyere Carrera. Den findes i tre størrelser, 65kg, 75kg og Large.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 42 cm 

Vægtklasse: op til 70kg/70-85kg/80kg+ Type: ICF Kapkajak

Puma (Elio Kayaks)

Puma er Elio Kayaks bud på en hurtig masterskajak. Det er en one-size fits all, som kun laves i een størrelse og derfor bliver den lidt stor til mindre roere, men det gælder alle kajakker i samme vægtklasse. Pumaen har meget lidt spring og derfor kan de lette roere dog sagtens trykke spidserne ned. Hvis du er vant til at ro i en smal kapkajak vil du føle, at Pumaen er meget stabil og måske lidt "kedelig". Hvis du omvendt er vant til at ro i eksempelvis en Tracer fra Struer eller lignende, så vil du nok synes, at den er hurtig, men en overkommelig udfordring. Alt i alt et godt bud på en masterskajak fra Elio.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 42 cm 
Vægtklasse: op til 90kg Type: ICF Kapkajak
>> Læs anmeldelse og beskrivelse af Puma fra Elio

Joker (Struer Kajak)

Joker er endnu en kajak designet af Jørgen Samson. Joker kom på markedet i 1987 lavet af træ og den produceres desværre ikke længere. Det er en ideel kajak til lette roere og den er lav i forskib og omkring cockpittet, så den ikke er udsat for sidevind. Det gør den naturligvis ikke så tør i høj sø. Det er en hurtig og forholdsvis stabil kapkajak. På Struers hjemmeside kan man se et foto af Birgitte Froberg fra det olympiske team i 1988 i en Joker. Hvis du er heldig kan du finde en Joker brugt, men der er ikke mange af dem i omløb.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 51 cm 

Vægtklasse: 60-85kg Type: ICF Kapkajak gl. mål

MSonic (Vajda Canoes and Kayaks)

MSonic er placeret under touring kajakker på producentens hjemmeside, men dette er lidt misvisende, da kajakken fremstår som en racer mere end en turkajak. Ifølge Dansprint er den bygget over Lancer fra Struer Kajak. Msonic er nok bare et rigtig godt bud på en hurtig masters kajak for de lidt tungere roere. Ifølge en anmeldelse mere stabil end Nelo Vintage. Vajda nævner ingen vægt på deres hjemmeside, men det er en stor kajak, så mindre end 75 kg kan ikke trykke den ned og jeg vil tro, at du nok snarere skal veje 80kg+ for at få den fulde stabilitet ud af den.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 44 cm 
Vægtklasse: 75kg+kg Type: ICF Kapkajak
>> Læs anmeldelse og beskrivelse af MSonic fra Struer Vajda (eksternt link)

Sleipner (Zedtechs Kayaks)

Sleipner er ifølge svenske Paddelkraft en opdateret Freelancer med lidt mindre spring og lidt fladere i bunden. Samtidig lover de også, at den er hurtigere. Fakta er, at den ihvertfald er bredere og har større volumen. Det er en kajak til roere på 75kg+ og ifølge producenten op til 85kg. Det er et relativt lille spænd, så mon ikke den går højere op. Cockpittet er blot 42 cm og producenten har Sleipner kategoriseret den som en racingkajak og ikke en masterskajak - derfor er den kategoriseret i sværhedsgrad 3-4. Sleipner passer nok godt til roere, der kan mestre en kapkajak, men som ønsker en mere stabil kajak uden at gå væsentligt på kompromis med hastigheden. Fås som ny (2013).
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 44 cm 
Vægtklasse: op til 85kg Type: ICF Kapkajak 

Tor (Kirton Kayaks)

Denne kajak er ikke så udbredt i Danmark, men mere i England. Jeg så den til Dalsland kanot Marathon, hvor en kvinde skulle ro de 54 km i den. Den så ud til at være en interessant kajak for lettere roere, da den har kapkajakkens smalle linier, men en relativ flad bund, der gør den stabil. Jeg har set den sammenlignet med Elio Puma, altså en hurtig, men forholdsvis fladbundet og stabil racer. I en anden sammenhæng har jeg læst, at en mandlig roer på ca. 80 kg syntes, at Tor var for langsom. Han var til gengæld begejstret for Vajda MSonic, som han fandt var hurtigere. Så Tor er nok i lighed med Puma mere end sværhedsgrad 4 end 3. Vægtmæssigt minder Kirton Tor og Elio Puma om hinanden, men Puma ser ud til at have mere volumen og fremstår som en større kajak.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 42 cm 

Vægtklasse: op til 80 kg Type: ICF Kapkajak 

Eta (Marsport)

Jeg er overbevist om, at denne kajak ville være mere udbredt, hvis ikke man var nødt til at rejse til Marsport i England for at købe den. Marsport ønskede at lave en hurtig, eftergivende og stabil kajak og fandt inspiration i Lancer fra Struer, som både er hurtig og stabil. De har lavet dækket på en måde, så pagajen kan sættes i tæt til kajakken og bagskibet er så tilpas lavt, at det ikke er udsat for vind og bølger fra siden, men samtidig har de ifølge dem selv formået at lave en kajak, der er tør i bølger. Dette er altså en moderne udgave af en Lancer og en kajak, som giver lidt mere stabilitet end de sværeste kapkajakker, men samtidig holder høj fart. En rigtig spændende masterskajak fra Marsport. Kajakken fås med deres utroligt lækre træsæde og i mange materialevarianter. Men vær opmærksom på, at den blot er 39 cm i cockpittet i følge producentens hjemmeside.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 39 cm 

Vægtklasse: 70-100 kg Type: ICF Kapkajak

Zeta (Marsport)

Zeta er den lille udgave af Eta og en særdeles spændende kajak til den lette roer. Jeg vil næsten gå så vidt som til at sige, at det er den bedste masterskajak til letvægtsroere på markedet i øjeblikket. Den er konstrueret på en måde, så den fuldstændig minder om en fuldblodskapkajak, men med flade partier i bunden, der gør den stabil. Samtidig er den så lav - faktisk den laveste kajak, jeg har set - at du overhovedet ikke mærker hverken sidevind eller bølger. Samtidig er den ufattelig tør, så den faktisk kan roes i bølger uden overtræk. Min gode kajakven Martin på ca. 70 kg ejer denne skønne kajak i en letvægtsudgave som er vakuumstøbt og dermed helt stiv i skroget. En absolut ideel kajak til lette roer, men vær opmærksom på, at der ikke er plads til brede hofter. Cockpittet er smalt, blot 38 cm. Kajakken har meget lidt spring, så selv meget lette roere kan presse den ned. Kajakken kan også være et fint alternativ for ungdomsroere til eksempelvis de helt smalle kapkajakker.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 38 cm 
Vægtklasse: 40-70 kg Type: ICF Kapkajak
 

Master 90/110 (Zastera Composites)

Tjekkiske Zastera Composites har lavet et godt bud på en masters kajak og den kommer i to størrelser, hvor af den største går helt op til 110 kg. Den mindste Master 90 er stadig en relativt stor kajak og den kræver noget vægt for at kunne trykkes ned helt ned. Den minder om en Lancer fra Struer i forhold til stabilitet. Jeg vejer 65 kg og prøvede den på fladt vand. På grund af min lave vægt var den primære stabilitet ikke så god, men den sekundære stabilitet var fin. Det er mit indtryk, at Master fra Zastera er et rigtig godt bud på en masterskajak til tungere roere. Zastera er ofte på pletten til verdensmesterskaberne og europamesterskaberne, så der har du mulighed for at prøve den og gøre en god handel og få en letvægtsudgave med hjem til en rimelig pris.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: ikke oplyst (ca. 42 cm)
Vægtklasse: op til 90/110 kg Type: ICF Kapkajak
 

Bullet (Einar Rasmussen)

Norske Einar Rasmussen, tidligere senior-verdensklasseroer, har oprindeligt designet Bulllet Marathon med det formål at skabe en hurtig fladtvandskajak, som samtidig kan klare åbent vand og roning i farvand med meget bådtrafik. Det høje forskib er skabt til store bølger, men samtidig er det en hurtig kajak til langdistanceløb. Einar Rasmussen designede også den første vingpagaj og har vundet Tour de Gudenå flere gange i Bullet Marathon. Den er blevet omtalt som verdens mest ekstreme skærgårds- og motionskajak i forhold til vægt og hurtighed. Der er ikke tale om masseproduktion. Den fås med en vægt på kun 7,5 kg til den nette pris af ca. 25.000 kr. Pivot Produktdesign har redesignet den, så den har mindre våd flade og dermed friktion samt et lidt lavere forskib, så pagajisættet bliver endnu bedre. Den forhandles hos bull-ski-kajakk.no og Paddelkraft.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 43 cm 
Vægtklasse: op til 110 kg Type: ICF Kapkajak

Striker (Kayak Centre)

Kayak Centre holder til i Sydafrika og har lavet denne kajak baseret på en Lancer fra Struer, men i en udgave som passer til lettere roere, kvinder og ungdomsroere. Den har mere spring en Lancer, noget de har tilført for at gøre den lettere at manøvrere i floder. Den bliver brugt meget til skolebrug i Sydafrika, men af gode grunde er det ikke nogen udbredt kajak i Danmark og Norden, da den produceres i Sydafrika og så vidt vides ikke forhandles i Europa. På producentens hjemmeside skriver de dog, at de har agenter og mulighed for at sende kajakker i hele verden.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 51 cm 
Vægtklasse: op til 80 kg Type: ICF Kapkajak gl. mål

Carrera (Zedtech Kayaks)

Carrera er afløseren til Freelancer 65. Den mest synlige forskel er, at Carrera ikke har det lidt specielle knæk bagpå som kendetegner Freelancer. Desuden har Carrera fået mere volume i bagskibet. Producenten giver ikke Carrera mange ord med på vejen udover, at kajakken er kompromiset mellem hastighed og stabilitet. På en svensk hjemmeside fremgår det, at kajakken fås i to størrelser, men dette står der ikke noget om på producentens hjemmeside. Der er nok ingen tvivl om, at Carrera er en af de bedste bud på en hurtig, men relativt stabil kapkajak til lette personer. Her går du ikke meget på kompromis med hastigheden.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 42 cm 
Vægtklasse: 65-75 kg Type: ICF Kapkajak

Razor (Struer Kajak)

Endnu en rigtig god mellemklasse kajak fra Struer Kajak, som du kan være heldig at købe til ingen penge. Så sent som i november 2013 så jeg en letvægts Razor til salg brugt for 3.000 kr.! Razor er en bredspektret kajak, der kan bruges af både lidt tungere personer, men også lette personer kan trykke den ned, men idealvægten er nok 70+. Kajakken laves ikke fra ny længere, men hvis du falder over en billig en, så er den et godt alternativ til en hurtig og stabil kajak i denne sværhedsgrad. Hvis du vejer under 70 kg skal du være opmærksom på, at den primære stabilitet ikke er helt så god som i en mindre kajak, men den sekundære stabilitet er god. På billedet vejer jeg 64 kg og som du ser, så ligger der en god del af kajakken over vand.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 51 cm 

Vægtklasse: 60-90 kg Type: ICF Kapkajak gl. mål

Hunter (Struer Kajak)

Endnu en perle af en kajak fra Struer Kajak og Jørgen Samson. Hunter er helt tilbage fra 1965 og den er faktisk et stykke kajakhistorie. På Struers hjemmeside  kan man læse, at næsten alle kajakroere stillede op i Hunter i de Europæiske Mesterskaber i 1967. I 1963 blev det nemlig forbudt at stille op i mesterskaber i konkave kajakker og Hunter blev et af de første bud på en hurtig konvex kajak. Det er en smal og lav kajak, som passer godt til lettere roere. Hvis du er heldig kan du finde en udgave af kajakken i træ, men ellers er det en uddøende kajak.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 51 cm 

Vægtklasse: 50-85 kg Type: ICF Kapkajak gl. mål
>> Læs anmeldelse og beskrivelse af Hunter fra Struer Kajak (eksternt link)

Burn (Kayakpro)

Kayakpro forhandles i Danmark af Struer Kajak. Burn er en stabil racerkajak til den lette roer. Kajakken er ligesom de øvrige kajakker i denne sværhedsgrad forholdsvis smal, men den er gjort fladere i bunden og dermed giver den mere stabilitet. Struer Kajak skriver, at den er ideel til som overgangskajak fra tur- til kaproning, men jeg vil nok tro, at det vil volde de fleste roere problemer at gå direkte fra en turbåd til denne kajak.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 43 cm 
Vægtklasse: 75-92kg Type: ICF Kapkajak

Classic (Nelo)

Classic fra Nelo kaldes også for Vanquish Classic og den minder meget i design om Nelos meget populære kapkajak Vanquish. Classic er en kajak til store roere, der skal simpelthen noget vægt til for at trykke den ned, så den føles stabil. Jeg har læst mig frem til, at Nelo Classic er en af de mere aggressive kajakker i denne sværhedsgrad. Den er hurtig, men det er mit indtryk, at man næsten skal være i stand til også at kunne ro i en af de helt hurtige kapkajakker for at mærke den ekstra stabilitet, som Classic giver i forhold til de helt smalle kajakker. Cockpittet er relativt smal, selvom kajakken er 46 cm bred på det bredeste sted.
Sværhedsgrad: 3-4 Bredde: 46 cm 
Vægtklasse: over 75 kg Type: ICF Kapkajak

Klik her for at få dit eget GoMINIsite